Долготрајноста на денталните импланти зависи од повеќе фактори:

Од Здружението на стоматолошката имплантологија трвдат: „Квалитетот на вашата лична орална хириена и подготвеноста да одете на редовни контролни прегледи кај вашиот стоматолог ќе имаат најголемо влијание врз тоа колку долго ќе траат имплантите“.